Kontakt info

Općina Stolac

Ulica kralja Tomislava b.b.

88360 Stolac BiH

Tel: 00387 36 853 101

Fax: 00387 36 853 229

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Login Form

Grob Moshe Danona

Grob sarajevskog rabina Moshe Danona, cijenjenog člana židovske zajednice, nije samo nacionalni spomenik BiH, već zauzima i značajno mjesto u duhovnoj i materijalnoj kulturi židovskog naroda. Grob se nalazi na putu Mostar – Stolac u mjestu Krajšina na ulazu u Stolac.

 

 

Rabin Mosha Danon pošao je 1830. pješice na put u Palestinu kako bi ispunio zavjet, ali ga je smrt na tom putu zatekla kod Stoca. Pokopan je na mjestu na kojem je umro, a kameni spomenik nad njegovim grobom simbolizira ploče na kojima je bilo zapisano deset Božjih zapovijedi. Putu Moshe Danona u Svetu Zemlju prethodili su legendarni događaji  iz 1819. godine kada je travnički Židov Moshe Haviljo prešao na islam i počeo poticati muslimane protiv svojih dojučerašnjih sunarodnjaka. Nakon što je pronađen mrtav, optuženi su i zatvoreni su svi ugledniji članovi židovske zajednice u Sarajevu. Kada se gradom pronio glas da će zatvorenici biti ubijeni, naoružane Sarajlije – muslimani opkolili su palaču Ruždi-paše i oslobodili zarobljene Židove. Rabin Danon se zavjetovao da će, ako se izbavi iz zatvora, otići u Palestinu, a ako na putu umre da ga sahrane na tom mjestu.Danas se u Krajšini nalazi židovsko groblje sa samo tri spomenika, koji se nalaze u lijepo uređenom i ograđenom prostoru. Na samom ulazu postavljena je tabla sa natpisom:


GROB PRAVEDNIKA RAV. MOŠE DANONA 
HODOČASNO MJESTO JEVREJA BOSNE I HERCEGOVINE


U samom prostoru groblja, prilaz spomeniku rabina Moshe Danona urađen je u obliku Menore, a na spomeniku uklesan je na hebrejskom jeziku, slijedeći tekst, čiji je originalni prijevod:


OVAJ KAMEN KOJI JE OVDE PODIGNUT
NEKA BUDE KAO ZNAK I SPOMENIK
UKOPA JEDNE SVETE OSOBE
ČIJA SU DJELA ČUDESNA
O NJEMU SE MOŽE KAZATI 
DA JE BIO POBOŽAN I SVET
RABIN MOŠE DANON
BIO JE NAŠ UĆITELJ I RABIN
NJEGOVA DOBRA DJELA
NEKA NAM POMOGNU. AMEN.
ODIJELIO SE OD OVOGA SVIJETA
DANA 20.SIVANA 5590 /1830g/Na drugom  spomeniku koji se nalazi u ovom prostoru piše:

ALBERT SILBERSTEIN
GESTORBEN IN MAI 1889

Dok se na trećem spomeniku ne razaznaje natpis, jer je sam spomenik dosta oštećen.

U okviru samog prostora ovog židovskog groblja i hodočasnog mjesta, na pristojnoj udaljenosti od grobova,  nalazi se i HAVRA, kuća za molitvu,  prostor žaljenja, prostor gde hodočasnici oplakuju smrt rabina Moshe Danona. U sobi se nalaze klupe za sedenje i mala niša, havra je obnovljena 2004 godine.

 


Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika proglasila je 2003. god. grob Moshe Danona sa okolnim prostorom i havrom na Krajšini nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.