Završio još jedan SMART fest

Da Hercegovina može ponuditi nešto drugačije od uobičajenog, nešto urbano i nešto posebno, dokazuju već nekoliko godina zaredom članovi Udruge ”Inicijativa” Stolac, koja i ove godine u gradu na Bregavi organizirala SMART fest (Stolac Music and ARTs festival).


Radi se o festivalu koji je spoj glazbe, kazališta, ulične umjetnosti, filma te svega što bi se moglo svesti pod nazivnik urbane kulture. Težnja festivala je da kroz različite kulturne i umjetničke sadržaje postane i ostane urbano i kulturno naslijeđe grada Stoca.

Ovogodišnji festival započeo je streetart radionicom koju je realizirao mladi stolački umjetnik Srećko Babić uz pomoć svojih kolega sa Akademije likovnih umjetnosti iz Širokog Brijega. U radionici su sudjelovali učenici stolačkih osnovnih i srednjih škola. Cilj radionice bio je promoviranje ulične umjetnosti, koristeći potencijal i kreativnost mlađe populacije, koja je ukrašavajući pročelja zgrada i zidova, grad pretvorila u galeriju na otvorenom.

Službeno otvaranje festivala započelo je hit predstavom „Ne igraj na Engleze“, Narodnog pozorišta iz Mostara, koja na zanimljiv, ozbiljan, ironičan i duhovit način govori o jednoj od najvećih pošasti bh. društva – kockanju, odnosno ovisnosti o klađenju.

Nakon toga posjetitelji su odgledali premijerno film „Domaća zadaća“, koji je Udruga realizirala u suradnji sa Srednjom školom Stolac. Cilj filma je promocija prava mladih, u prvom redu prava na obrazovanje. Promocija filma realizira se uz podršku Nansen dijalog centra iz Mostara. Za kraj večeri posjetitelji su se mogli opustiti uz koncert popularnog benda Diktatori iz Splita, koji su ostavili odličan dojam na publiku na SMART festu 2017., kao prateći bend Marijana Bana, a ove godine su nam priredili samostalni koncert sa najvećim hitovima regionalne glazbe. Za nastup Diktatora, kao predgrupa nastupili su mladi stolački glazbenici Emma i Ivan.

Drugi dan festivala započeo je druženjem sa djecom. Predstavu za najmlađe “Autostopom kroz glumu”, izveli su glumci Malog teatra iz Mostara.

Festival završio velikim koncertom koji započeo nastupom mladog i perspektivnog benda „Nešto između“ iz Mostara koji je se publici predstavio obradama popularnih rock hitova ali i svojim autorskim pjesmama. Nakon su nastupio jedan od najboljih hrvatskih rock bendova Opća opasnost, čijim nastupom je i završio četvrti po redu SMART fest.