Održan simpozij Trebinjsko-mrkanska biskupija za vrijeme posljednjeg biskupa ordinarija Nikole Ferića (1792.-1819.) i nakon njega

Trebinjsko-mrkanska biskupija, u suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom iz Sarajeva i Teološko-katehetskim institutom iz Mostara, organizirala je u danas u Stocu jednodnevni simpozij na temu “Trebinjsko-mrkanska biskupija za vrijeme posljednjeg biskupa ordinarija Nikole Ferića (1792.-1819.) i nakon njega”. Skup je organiziran prigodom 200. obljetnice smrti posljednjeg trebinjskog biskupa ordinarija Nikole Ferića, koji je umro 1819. godine.

 

Na simpoziju je između ostalog bilo govora o povijesti biskupije, teritoriju koji obuhvaća, statistici, i ostalome. Trebinjska biskupija osnovana je negdje krajem desetog stoljeća, imala je svoga biskupa ordinarija Nikolu Ferića do 1819. godine i od tada biskupija nema vlastitoga biskupa.

Premda ima dovoljan broj vjernika, svu nužnu infrastrukturu, najstarija je u Hrvata, Trebinjsko-mrkanska biskupija zadnjih 200 godina nema biskupa. Njezin apostolski upravitelj je mostarski biskup Ratko Perić.

”Nakon smrti biskupa Ferića mnoge su se stvari promijenile, pala je Dubrovačka Republika, došla je Austro-Ugarska na područje BiH, promijenile su se i političke i crkvene prilike. 1890.godine Trebinjsko- mrkanska biskupija je povjerena upravi mostarsko - duvanjskog biskupa. Ona je i dan danas biskupija i njom upravlja apostolski upravitelj, dakle susjedni mostarsko-duvanjski biskup” istaknuo je u svom predavanju dr. sc. Petar Vrankić.

„Trebinjsko-mrkanska biskupija trenutačno ima 28 prezbitera, od kojih je 25 djelatnih na 14 župa. Dakle, po dvojica svećenika na jednu župu. Statistika iz 2017. kaže da Trebinjsko-mrkanska biskupija broji 18.578 vjernika u 5417 obitelji“, kazao je mr. sc. Nikola Menalo s Teološko-katehetskog instituta u Mostaru. Istaknuo je da Trebinjsko-mrkanska biskupija nema biskupa pod izgovorom da je broj vjernika nedostatan.

„Druge biskupije po svijetu imaju jednak broj vjernika, a osnovane su u 20.-tom stoljeću i uzdignute na rang biskupije. Spomenuti ću biskupiju u Badulli, na Šri Lanci koja je ovih dana aktualna, a koja ima 18.160 katolika. Iz tog se primjera vidi da broj vjernika ne bi trebao biti problem, posebice jer biskupija postoji, najstarija je u hrvatskom narodu, nalazi se na međi između istoka i zapada“, ispričao je okupljenima Menalo. Mostarsko-duvanjski biskup Ratko podsjetio je da biskupija obuhvaća i tri otoka – Supetar, Bobaru i Mrkan, a da su tijekom vremena dodavani i otok Molunat i još neki posjedi na kopnu. Nad otocima je uvijek postojala jurisdikcija mrkanskoga, ili mrkansko-trebinjskog biskupa.

Sukladno tome, da tamo ima stanovnika, biskup trebinjsko-mrkanski bi mogao imenovati župnika na sred Supetra, Bobare ili Mrkana, ispričao je, među ostalim, biskup.