Kontakt info

Općina Stolac

Ulica kralja Tomislava b.b.

88360 Stolac BiH

Tel: 00387 36 853 101

Fax: 00387 36 853 229

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Login Form

Sutra kreće 5. Stolačka tarča

Srednjovjekovni sajam Stolačka tarča, kojeg već petu godinu zaredom organizira JU „Radimlja“ Stolac i općina Stolac, održat će se u petak i subotu, 10. i 11. svibnja 2019. na starom gradu Vidoškom iznad Stoca. S obzirom da je ovo prva manifestacija ovoga tipa u Bosni i Hercegovini te da nudi jedinstven doživljaj povratka u srednji vijek, svake godine privlači sve veći broj domaćih i stranih posjetitelja te proširuje broj gostujućih viteških skupina.

 

Kako Stolačka tarča i ove godine ima međunarodni karakter, očekuje se preko 15 viteških skupina iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Slovačke i, po prvi puta, Rumunjske.

Za jubilarnu 5. manifestaciju najavljen je bogat i zanimljiv dvodnevni program. Tarča započinje svečanim mimohodom viteških skupina kroz centar grada, u petak, 10.5. u 16:00 h. Svečano otvorenje održat će se na Starom Vidoškom gradu u 16:30 h. Posjetitelji će oba dana trajanja manifestacije moći uživati u srednjovjekovnom ansamblu iz Mađarske, Hollonenek Hungarica, slovačkoj povijesnoj postrojbi Ursus, predstavi Red Ružica grada, Makovim lakrdijašima, srednjovjekovnim likovnim i plesnim radionicama te radionicama streličarstva i keramike za djecu. Nakon predstavljanja Vranskih vitezova, zanimljivo će biti vidjeti Mušketire i haramije i Dubrovačke trombonjere kako u 19:15 i 19:30 demonstriraju rukovanje vatrenim oružjem. Oba dana uživat će se u predstavljanju viteških skupina, a posjetitelji će moći obići i pogledati sve viteške tabore te tamnicu u velikoj kuli.

Ove godine, po prvi se puta vitezovima Hercega Stjepana Kosače pridružuju i rumunjski vitezovi iz viteške skupine Ordinul Cavalerilor de Medias. Također ćete na sajmu ove godine po prvi puta pronaći i Konjički klub Stina iz Gruda koji će organizirati šetnju na konjima za djecu i odrasle.

Vrhunac programa u petak je u 20:00 h kada će se dogoditi Napad na Hercegov grad, a u subotu u to vrijeme odvijat će se uprizorenje Obrane Hercegovog grada. Program će posebno začiniti Vatreni show u izvedbi Koprivničkih mušketira i haramija u 21:00 h, te nastup DJ-a od 21:30 h do kasno u noć.

Stolačka tarča se iz godine u godinu trudi potaknuti svijest o očuvanju nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, te njegovati ljubav prema povijesti i kulturnoj baštini. Posjetite prekrasnu Stolačku tvrđavu i uživajte u zanimljivom vikendu u Stocu. Ulaz za djecu je besplatan, dok je za odrasle 5 km, i ulaznica vrijedi za oba dana održavanja manifestacije napominju organizatori.