Kontakt info

Općina Stolac

Ulica kralja Tomislava b.b.

88360 Stolac BiH

Tel: 00387 36 853 101

Fax: 00387 36 853 229

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Login Form

Stolac dobio kamere za rano otkrivanje požara

Požari raslinja predstavljaju stalnu opasnost ekološkim sustavima, infrastrukturi i ljudskim životima. Osim dobre protupožarne zaštite, kada požar već izbije dva su preduvjeta smanjenju štete nastale požarima raslinja: što ranije otkrivanje nastanka požara, te brza i odgovarajuća intervencija. Upravo zbog toga Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-e ulaže velike napore u instalaciju sustava za rano otkrivanje požara.

 

Montažom kamera na lokaciji Hrgud u općini Stolac započela je druga faza instalacije sustava. Na lokaciji iznad Stoca montirane su dvije kamere koje će pokrivati područje od 400 kvadratni kilometara.

Sustav za otkrivanje požara je integralni i inteligentni protupožarni nadzorni i motrilački sustav temeljen na video kamerama. Požar otvorenog prostora u nastajanju detektira se koristeći napredne postupke digitalne obrade i analize slike. Inteligentni algoritam prepoznavanja požara otvorenog prostora automatski analizira sliku nastojeći na njoj otkriti vizualne karakteristike požara, posebno pojavu dima tijekom dana i pojavu plamena tijekom noći. Sustav se temelji na terenskim motrilačkim jedinicama i centralnom poslužitelju koji se nalazi u Operativnom centru civilne zaštite u Mostaru.

Pored općine Stolac u ovoj fazi sustav će se instalirati i u općinama Čitluk i Mostar.